Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проектите на закони за държавния бюджет за 2014 г. и на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Социалните партньори ще разгледат и проекта на постановление на МС за определяне на нов размер на минималната работна заплата.

През 2014 г. се очаква брутният вътрешен продукт да е малко над 81,5 млрд. лв. Ръстът на икономиката да е 1,8%, инфлацията - също толкова. Заложената в проекта безработица е 12,6 на сто.

За следващата година намаляват парите на Президентството и омбудсмана, на министерствата на вътрешните работи, отбраната, правосъдието, икономиката, здравеопазването. Увеличават се бюджетите на ДАНС, министерствата на спорта и на земеделието. Бюджетът на социалното министерство става най-висок.

От 1 януари се предвижда да се увеличи максималният осигурителен доход. Минималните осигурителни прагове нарастват средно с 2,6%. Очакваната минимална заплата е 340 лв., толкова става и обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години.

Запазват се възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране. От 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 3%, също тогава максималната пенсия става 840 лв.

Повишаването на данъчните приходи и борбата с контрабандата са сред приоритетите в бюджета. От въвеждането на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури се очаква ефектът да е 400 млн. лв.

22 млн. лв. са очакваните приходи от въвеждането на фискален контрол върху стоките с висок риск от данъчни измами.

Бюджетът на Здравната каса е увеличен с малко повече от 100 млн. лв., които бяха записани като излишък. Вчера Надзорният съвет на Касата реши, че ще бъдат използвани за здраве. Предвидени са повече пари за онколекарства и лекарства за домашно лечение, но по-малко за болниците.