Главният прокурор Сотир Цацаров нарече пиар молбата на Цветан Василев към Съединените щати за закрила.

Преди седмица бившият банкер потърси от Вашингтон помощ по закона „Магнитски“, който защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция.

Според Центъра за глобално ангажиране на бившия губернатор Бил Ричардсън, ангажирал се със случая „Василев“, и Сотир Цацаров носи отговорност по закона „Магнитски“.

Всеки има право да се защитава както иска, обясни Цацаров. Според него обаче, тактиката на Цветан Василев е да се крие от закона.

Снимка: bTV

„Някак си е малко странно да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски. Цветан Василев не е борец срещу корупцията в световен мащаб. Цветан Василев е беглец от правосъдието и правосъдието ще се произнесе по отношение на него. Но пак казвам, законът „Магнитски“ в конкретния случай се използва единствено и само за вдигане на шум“, коментира Цацаров в Каварна.

Всеки отделен случай по закона „Магнитски“ се разглежда от властите, които се занимават с корупция от цял свят, но не и от съд.

Снимка: БГНЕС

Пред bTV Мики Бергман от Центъра на губернатор Ричардсън обясни, че главният прокурор носи отговорност по този закон: „Като главен прокурор, той е материален участник в многото дела срещу г-н Василев. Не знам до каква степен това е известно, но всеки път, когато случаи на Василев са излизали извън рамките на българския съд, както когато се разглеждаше делото срещу съпругата му в Швейцария, те са били отхвърляни от съда. Това е пример пред международната общност, че има нещо нередно в българската съдебна система“.

Той очаква случаят да се реши до 9 месеца.

Обвинител номер едно бе категоричен, че не се притеснява, ако лобистите и адвокатите и Цветан Василев го посочат като нарушител.