Главният прокурор Сотир Цацаров внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане на Николай - Емил Шопов. Той е кандидат за народен представител в изборите за народни представители, насрочени за 26 март.

Искането на главния прокурор се основава на доказателства, събрани в хода на разследване, наблюдавано от Софийска градска прокуратура (СГП).

На 23.03.2017 г., около 15:40 ч. на бул. „Черни връх“ в град София е възникнало пътно-транспортно произшествие между лек автомобил марка „Рено-Клио“ и мотоциклет марка „Хонда“, при което мотоциклетът се е ударил в лекия автомобил.

Мотоциклетът не е бил регистриран по надлежния ред, не са били издадени и поставени регистрационни табели и е бил управляван от Николай - Емил Шопов. На пристигналите на място полицейски служители Шопов е представил свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от САЩ.

Николай – Емил Шопов е бил отведен в полицията, където е задържан за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, съобщава БГНЕС.

Полицейските органи са започнали бързо производство за престъпление по чл. 345 ал.2 от НК, в хода на което са извършили проверка в официалната интернет-страница на ЦИК. След като установили, че Николай - Емил Шопов е кандидат за народен представител, незабавно го освободили.

Събраните от СГП до настоящия момент доказателства сочат, че извършено от Николай -Емил Шопов престъпление е от общ характер - по чл. 345 ал.2 от НК.

Съгласно разпоредбата на чл. 345 ал.2 от НК с наказание лишаване от свобода до една година или с глоба от 5000 до 1000 лева се наказва онзи, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!