Столичният общински съвет (СОС) се събра на заседание в понеделник, за да направи пети опит да си избере председател, но отново не успя.

Полиция и напрежение преди - така започна началото на заседанието. Общински съветници от БСП и „Възраждане“ протестираха заради демонтажа на Паметника на Съветската армия.

От коалицията ПП-ДБ („Спаси София“) предложиха за поста Грети Стефанова. Тя председателства заседанията от сформирането на този СОС като най-възрастния общински съветник.

Снимка: Ладислав Цветков

Има такъв народ“ предложиха Пламен Данаилов, другите формации не издигнаха кандидатури.

При гласуването нито един от двамата кандидати не събра необходимите 31 гласа.

Съветници от БСП и „Възраждане“ напуснаха залата 20 минути след началото на заседанието заради продължаващия демонтаж на Паметника на Съветската армия (ПСА). Заради премахването на паметника пред сградата на Столичната община на протест се събраха привърженици на левицата и на партията на Костадин Костадинов.

Снимка: Ладислав Цветков

Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС каза, че Борис Бонев се оплаква от рано сутрин по медиите, че някой е отрязал ръката на МОЧА, която е трябвало да ги подкрепи в СОС. Това обаче не се е случило, каза Хекимян.

Следващото шесто заседание за избор на председател ще е на 11 януари.

Междувременно от общината съобщиха, че кметът Васил Терзиев е назначил за зам.-кмет по финансите и здравеопазването Иван Василев.

Снимка: Столична община

Василев има дългогодишна експертиза в сферата на икономиката и финансите, както и в създаването и управлението на икономически политики.