Четвърти ден от демонтажа на Паметника на Съветската армия в София. Въпреки дъждовното време работниците отново се качиха и премахнаха още една фигура - бюста на руския войник.

Все още на място има засилено полицейското присъствие.

По-рано от партия „Възраждане“ блокираха входа на Областната управа с искане да бъде представена документация за демонтажа.

По същата причина от Изправи се.БГ блокираха и облепиха входа на община Средец с антифашистки символи.

Демонтажът на фигурите от Паметника на Съветската армия следва Плана за безопасност и здраве на Столична община, обясниха в своя позиция от Областната управа в София.

"Съобразно този план фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване. Изграждането на монументи от многобройни отливки е обичайна практика – така например при сглобяването на статуята на св. София са използвани над 150 отделни масивни части. Само там, където е невъзможно оформянето на блок до пет тона или са налице други причини, се използва специализирана техника за отделяне на елементите по схема, която гарантира тяхното последващо събиране", посочват от Областната администрация.

Според резултатите от обследването фигурите трябва да разчленени на две части от кръста нагоре – половина на торса и главата и другата половина. Запълнените с бетон крака също се разделят от кръста надолу и се демонтират поотделно, като първо се открие бронзовият цокъл и се разруши бетонът в основата.

Създадена е схема на временна организация за безопасността на движението по транспортни и евакуационни пътища и пешеходни пътеки на строителната площадка и подходите към нея.