Крайният срок да има председател на Столичния общински съвет (СОС) е 12 декември. Това каза кметът на София Васил Терзиев в началото на днешното заседание на съвета.

Той заяви, че без председател и започване реалната работа на СОС щетата ще е 240 милиона лева. Терзиев обясни, че най-належащи са парите за ВиК проектите, приемането на план-сметката, за да има ресурси за почистването на града.

"За ВиК проектите трябва да разплатим 77 млн. лв., за които няма наличности и трябва да бъдат намерени и пренасочени или заети. Ако това не се случи, губим 42 млн. и още 200 млн., които са свързани с бъдещата програма, също няма как да кандидатстваме по тях", добави той.

"Апелирам към всички, независимо какво ще струва партийно, да намерим решение до понеделник, така че във вторник да имаме председател. Трябва да отпушим работата", каза Терзиев.

Той се обърна с молба към общинските съветници всички да седнат на маста и да намерят решение. Те правят четвърти опит да изберат председател на СОС.

Кандидатите на партиите през миналата седмица бяха от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. От ПП-ДБ/"Спаси София" оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат.

На първото гласуване не бе избран председател. Състоя се балотаж между Диана Тонова, която събра осем гласа и Красимир Гълъбов, за когото гласуваха седем общински съветници. Съответно председател на СОС не беше избран. 

„София е заложник на Борис Бонев и на неговото желание да бъде председател на СОС“, каза Антон Хекимян от ГЕРБ.

„Когато интересите на софиянци бъдат поставени на първо място, е възможно да се постигне нормален диалог и конструктивно поведение. Надявам се, че до 18 декември ще е намерено управляващо мнозинство в СОС, ще са подготвени всички необходими доклади, за да се спасят средствата, които в момента са поставени под риск“, заяви от своя страна Борис Бонев.

18 декември е следващата дата за избор на председател на СОС

След спорове бе решено, че следващото заседание за избор на председател на СОС ще бъде на 18 декември. Първоначално предложението бе то да се проведе на 12 декември. "За" гласуваха 23 общински съветници, "против" се обявиха 11, а петима се въздържаха. Беше поискано прегласуване, но преди то да се случи, Грети Стефанова обяви 15-минутна почивка.

Постъпиха и други предложения за дата на заседанието за избор на председател – 19 декември и 21 декември. Карлос Контрера от ВМРО предложи заседанието да се проведе на 21 декември с идеята във времето от 11 до 17 декември да се изчерпят възможностите за политически консултации. 

Георги Георгиев от ГЕРБ заяви, че не датата е проблемът, а липсата на мнозинство и по думите му политическата криза трябва да бъде решена в най-кратки срокове.

Иван Таков от БСП предложи датата на следващото заседание за избор на председател на СОС да е 18 декември. Грети Стефанова предложи следващата среща на членовете на СОС да бъде 18 декември. Предложението беше подкрепено от 45 общински съветници, един се обяви против, нито един не гласува „въздържал се“.