„Предстои нов опит за гласуване за председател на СОС. Не съм оптимист, тъй като преговорите, които се водеха досега между политическите сили, не бяха пълни, защото ГЕРБ отказа да участва. Това коментира Вили Лилков от „Синя София“, който бе и кандидат за кмет на столицата.

Според него трябва да се успокои тонът на разговорите.

Блокажът в общината остава въпреки проведените срещи на кмета Васил Терзиев с част от партиите във вчерашния ден. СОС не успя да избере председател. Което накара ПП-ДБ да започнат да търсят подкрепа. Te обявиха, че не изключват и БСП. Последва остра реакция от ГЕРБ-СДС. След размяната на реплики пък новоизбраният кмет на столицата предупреди - ако до три месеца не бъде избран председател на СОС, може да се отиде на нови избори в София.

Лилков обясни, че причината не е Борис Бонев.

„Според мен не е той на първо място причината. ГЕРБ и БСП казаха, че няма да го подкрепят и на следващо гласуване. Все още не е спаднала температурата на общинските съветници от изборите. Избирателите много бързо влизат в нормалния режим на живота, но политиците ги държи“, каза още Лилков.

Той смята, че в общинския съвет не бива да има нещо подобно на т. нар. сглобка, а да има конкретно и ясно споразумение.

„Същата е ситуацията в много общински съвети в страната и София трябва да даде пример. Основната отговорност за решаването на този проблем носят първите политически сили“, смята той.