На онлайн заседание Столичният общински съвет (СОС) с пълно единодушие даде съгласие Столична община да разходва до 300 хил. лв. от бюджета на общината за оказване на помощ на граждани, пристигащи от Украйна.

Вносител на доклада е столичният кмет Йорданка Фандъкова. В него тя посочва, че средствата ще се изразходват за осигуряване на транспортни средства, екип и логистика, необходими за извозването на чужденци.

Средствата ще се използват за осигуряване на настаняване и издръжка на желаещите чужденци в бази – общинска собственост, включително управлявани от общински дружества.

В мотивите си Йорданка Фандъкова заявява, че сме свидетели на безпрецедентен военен конфликт в Украйна.

"Обществото ни е съпричастно с бягащите от войната украински граждани. Осезаеми ще бъдат последиците върху икономическия и социален живот в страната ни, като последица от военните действия. Украинските граждани са най-засегнати, те са уплашени, принудени да бягат, оставяйки дом и близки, за да спасят себе си и децата си. По-голямата част от тях нямат къде да отидат и разчитат единствено на помощта на страната, в която отиват", отбелязва столичният кмет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!