Близо 13 милиона лева аванс отпусна Столичният общински съвет на Столична община като част от довършването на третата метролиния на София.

Общата дължина на Линия 3 на метрото в София е предвидена да бъде 21 км с 21 метростанции. Вече е готова отсечката от „Овча Купел“ до „Хаджи Димитър“, която е с дължина 12 км и има 12 метростанции. В източна посока обаче линията не е завършена.

От общината смятат, че за постигане на предвидения „значителен транспортен, екологичен и социален ефект от линията“, трябва се изградят другите и два лота – от „Хаджи Димитър“ до „Левски“ и от ул. „Шипка“ - кв. „Гео Милев“ - ж.к. „Слатина“ – София Тех Парк/Зала Арена армеец до бул. „Цариградско шосе“.

Първият лот е с дължина 3 км и 3 метростанции и преминава покрай ж.к. „Хаджи Димитър“, Производствена зона „Хаджи Димитър“, ж.к. „Сухата река“, кв. „Левски“ и ж.к. „Левски“. Общият брой на живеещите и работещите в горепосочените части на града е около 90 хил. души. След метростанцията има 180-метров изтеглител с 4 коловоза, над които е разположен буферен паркинг за автомобилите, навлизащи от източната част на столицата по бул. „Владимир Вазов“.

Вторият лот - „ул.“Шипка“ -кв. „Гео Милев“ - ж.к. „Слатина“ - Зала Арена Армеец/София Тех парк София - бул. „Цариградско шосе”, е с дължина 6 км и 6 метростанции и преминава през плътнозастроените „Гео Милев“, „Слатина“ и „Хр.Смирненски“, Зала „Арена Армеец“ „София Тех Парк“, кв. „Полигона“ и ж.к. „Младост“.

Трасето преминава изцяло подземно, като 5 от метростанциите е предвидено да се изграждат по т.н. полуоткрит метод и една – по открит способ.

Общината предвижда строителството на двата участъка да приключи съответно през 2025 г. и 2026 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!