Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) излезе с позиция за представения проект на Бюджет 2022 от министъра на финансите Асен Василев и обявеното увеличение на максималния осигурителен праг на 3400 лв. от 1 април 2022 г.

От Асоциацията посочват, че въпреки заявената от тях готовност не са търсени и не са участвали в диалог с Министерство на финансите относно планираното увеличение на максималния осигурителен праг, което засяга в най-голяма степен служителите в техните компании, въпреки че БАСКОМ е най-голямата и представителна асоциация на регистрираните в България софтуерни фирми.

Министърът на финансите обяви при представянето на бюджета, че са водени разговори с IT фирми, които потенциално биха били сред засегнатите от мярката, но в разговорите те са го уверили, че за тях увеличението на прага няма да е проблем.

„БАСКОМ обединява и представлява интересите на целия спектър от български, чуждестранни и смесени компании. Сред нашите членове има и продуктови и компании, предоставящи услуги, а най-често са такива с интереси и опит и в двете взаимно допълващи се направления. Намираме за неуместно противопоставянето, което прозвуча в изказването на министър Василев“, посочват от асоциацията.

Според тях високотехнологичният сектор в България, и в частност софтуерните компании в него, са едни от малкото, работещи изцяло на светло и предлагащи заплати в пъти над средните за България. Това са компаниите, които „продават” качество и висока добавена стойност на клиенти от цял свят и дърпат стандарта на живот и икономиката напред, отбелязват от БАСКОМ.  

От асоциацията посочват, че са готови за среща с министъра на финансите Асен Василев и министъра на инвестициите и растежа Даниел Лорер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!