По време на коалиционните преговори между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за съставяне на правителство миналата седмица беше обсъдено да не се вдигат данъците, но да се увеличи максималният осигурителен доход.

Идеята беше подкрепена от ПП, БСП и ИТН, а от ДБ призоваха да не се избързва с подобно решение. Според социалистите той трябва да стане 3600 лв., а според партията на Слави Трифонов – да бъде 2,5 пъти от средната брутна заплата. В момента прагът е 3000 лв.

От ПП изразиха мнение, че той трябва да бъде фиксирано съотношение от средната работна заплата и така да расте пропорционално. Бившият финансов министър и съпредседател на партията Асен Василев предложи коефициентът да бъде 2,3 спрямо средната заплата от предходната година.

„При 1500 лв. средна заплата, това означава около 3450 лв. таван на дохода за осигуряване, което е 15% увеличение и е съотносимо с увеличението на средната заплата“, каза Василев.

Тези обсъждания обаче разгневиха IT сектора у нас, където голяма част от служителите се осигуряват на максималния праг. Те не са съгласни по време на пандемия да бъдат единственият потърпевш бранш.

Служителите прогнозират, че вдигането на осигурителната ставка ще изгони чуждестранните инвеститори в сектора, защото страната ни е привлекателна за тях именно заради ниските данъци, а така има риск хиляди компютърни инженери да останат без работа.

Според тях, за да бъде справедливо вдигането на максималния осигурителен доход, трябва пропорционално да расте и таванът на пенсиите.

След тази критика Василев отговори със статистика във „Фейсбук“. Той уточнява, че максималният осигурителен доход е увеличаван през 2008, 2014, 2015, 2016 и 2020, като съответно процентовото съотношение към средната брутна заплата е било – 4,8, 2,8, 2,9, 3 и 2,4. Или предлаганото сега съотношение от 2,3 е най-ниското в историята.

„Както казахме, няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения“, пише Василев.

Допълва, че прагът няма да бъде увеличаван през следващите четири години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!