Скандал разтърси израелската дипломация точно един месец след атентата в Бургас. Директорът на кабинета на заместник-министъра за развитието на областите Негев и Галилея - Аюп Кара, се срещнал у нас с представители на сирийската опозиция, представяйки се като официален израелски пратеник.

Подробности за тази среща, за която у нас се говори „под сурдинка” от две седмици, намират място на страниците на авторитетния израелски вестник „Аарец”, който се е сдобил с кореспонденцията на посланика в София Шаул Камиса-Раз и Министерството на външните работи на Израел по темата.

Според изданието, Манди Сафади е пристигнал в София преди три седмици, след като в офиса на неговия шеф Аюб Кара е получена покана за среща със сирийската опозиция.

Пристигането на чиновника у нас разгневява израелския посланик в София, който изпраща бързо писмо до своите началници, озаглавено „Необходимо проучване и действие – Господин Сафади, заместник-министър на развитието на Негев и Галилея? Дипломатическа връзка?”

Камиса – Раз иска да получи бърз отговор дали Манди Сафади идва като официален представител на израелското правителство и дава ясно да се разбере, че ако това е така, посещението му трябва да бъде координирано с Министерството на външните работи на Израел.

„Само ако получа такова потвърждение, ще съдействам за вашето посещение”, казва посланикът в София на Манди Сафади.

Седмица по-късно, израелското посолство в София получава обаждане от журналист от български вестник, който казва, че е направил интервю със Сафади, който се е представил като официален пратеник на израелското правителство, работещ по сътрудничеството със сирийската опозиция.

„Информирането на посолството и анализирането на тежестта на интервюто преди неговото публикуване и щетите, които могат да бъдат причинени, доведоха до решението да се приложи натиск върху вестника с цел да се спре публикуване на интервюто”, пише Камиса-Раз до Тел Авив.

„Натискът беше успешен и репортаж не беше публикуван”, завършва грамата на дипломата.

Посланикът в София добавя, че е обяснил на редакторите на вестника, че Менди Сафади действа „на своя глава” без никаква връзка и координация с Министерството на външните работи или посолството на Израел в България.

„Препоръчах да се провери дали наистина г-н Сафади е официален служител на Министерството на развитието на Негев и Галилея и какъв е неговият статус и пълномощия по отношение на дипломатически дейности и деликатни въпроси като посредничество vis-à-vis със сирийската опозиция в България”, пише в заключение посланикът на Израел в София.

Според „Аарец” Шаул Камиса-Раз е близък до министъра на външните работи Авигдор Либерман, който лично седи зад изпращането на дипломата в София. След като Либерман получава информацията за срещата в София реагира гневно и настоява лично пред премиера Бенямин Нетаняху да накаже Менди Сафади.

„Моят съветник беше изпратен в София от името на правителствени елементи, а не като част от моя кабинет”, заявява от своя страна заместник-министър Аюп Кара, допълвайки, че Сафади е пристигнал в България по покана на българския парламент и се е срещнал с хора, за които не може да се говори публично.

Позицията на Сафади

„Има неща, които посланикът в София не знае... Ако в допълнение към служебното си положение, държавен служител може да направи услуга за друг орган, който принадлежи към същото това правителство, той просто я прави”, обяснява той.

Съветникът също е видимо изнервен около тази ситуация, защото казва, че когато външният министър Либерман е искал той да организира срещи, за него е нямало проблем...

„Нямам намерение да уточнявам с кого и за какво”, лаконично завършва коментарът на Сафади.

С кого се е срещал в България и каква е била причината?

Според източници на bTV израелският представител е разговарял с представител на сирийската опозиция, който е пристигнал тук от Румъния специално за срещата с него.

„Бях помолен за конфиденциалност и ще изпълня този ангажимент”, лично ми каза в телефонен разговор високопоставен български политик, който се е срещнал и с двете страни.

„Тук само се говореше за подобна среща, но никой от нас не е присъствал на подобно нещо”, каза пред btvnews един от активните членове на опозицията у нас.

Българското министерство на външните работи твърди, че не знае нищо за посещението на Менди Сафади у нас и че няма нищо общо с организацията по неговата визита.

След информацията на „Аарец” може да разсъждаваме в две посоки. Има сериозни проблеми в комуникацията между коалиционните партньори в израелското правителство, които в момента водят борба кой и как да говори със сирийците.

„Това посещение е било сигнал и от двете страни, че рано или късно ще се възобнови състоянието на непреки, а дай Боже и преки преговори между двете държави. Отново ще бъде поставен на масата проблемът с Голанските възвишения. И неслучайно пратеникът на израелското правителство е друг от Голан”, коментира пред btvnews арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него Сафади е дошъл в България като пратеник лично на премиера, а не на външния министър.

„България в момента не играе като посредник, а като „улеснител” на тези бъдещи разговори, което би означавало, че България постепенно може да измести Турция от ролята й на посредник за Голанските възвишения”.

Където и да е истината, надали тази мисия, която поражда толкова яростни спорове в правителствените кръгове на Израел, е била натоварена със задачи от първостепенно значение. По-скоро е била опит за първоначален, неформален контакт между израелската държава и все още нехомогенната сирийска опозиция.