Софийското метро - сред най-харесваните в Европа, показва проучване на международната компания за съхранение на багаж Bounce. 

Подземната ни железница е оценена със 7,6 точки от общо 10. Така тя се нарежда на второ място след първенеца Осло с 8 точки. На трето място е метрото в Атина. 

Броят на станциите, чистотата им, онлайн оценка на пътниците и колко квартала обслужва - това са малка част от показателите в изследването.

Оказва се, че метрото в София е по-харесвано от тези в Мадрид, Прага и Лондон.    

Какво обаче е мнението на тези, които всеки ден го използват? 

Яна Димитрова се придвижва основно с метро. Казва, че е по-бързо и по-чисто от останалия обществен транспорт в града.

„Избягваме светофари и задръствания. Чисто е. Аз съм доволна. Единствената ми критика е, че първите метростанции не са пипвани, откакто са направени“, на мнение е Яна.  

 

Саркан от Турция също вижда плюсове, но и минуси. 

„Влаковете идват често и това, което ме изненада, беше, че телефонът ми има обхват. В чужбина това е рядкост. Като негативна черта бих казал – има много стари станции. От години изглежда не са правени, трябва да се променят. Линия 4 е добре, но втората е доста стара“, смята Саркан.   

Над 450 000 души използват метрото всеки ден.

В момента се строят 10 станции. Директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев обаче каза, че изграждането на метрото върви трудно.

Основната причина са многото подпочвени води. Само преди година при строежа на станция пропадна платно по бул. „Владимир Вазов“.  

По данни на „Метрополитен“ проблеми с течове има в 3% от станциите.