В рамките на един месец от 1 ноември гражданите ще могат да гласуват в интернет за всички проекти, които бъдат предложени за изпълнение в София. Това каза кметът Йорданка Фандъкова, която представи нова програма на Общината за реализация на проекти, предложени от граждани и организации. 

„На база на това гласуване и на бюджета, ще включим тези от тях, които бъдат избрани от гражданите, за реализация през 2021 г.“, допълни тя и уточни, че бюджетът на програмата е 1,5 млн. лева.

Фандъкова припомни, че през годините са били разработени седем подобни програми за финансиране на външни проекти на обща стойност около 4 млн. лв.: програма „Култура“ с бюджет от 1,5 млн. лв., програма „Европа“ с бюджет 450 000 лв., „Младежки дейности и спорт“ с бюджет 640 000 лв., Програмата за финансиране на детско-юношески спорт за 900 000 лв. програма „Зелена София“ за 250 000 лв., „Социални иновации“ – 100 000 лв.

„Това са модели, които ние създадохме и които се приемат от нашите колеги от другите европейски столици като интересни и иновативни така, както ние проучваме техните идеи“, допълни кметът.

Срокът за подаване на идейните проекти е до 25 октомври на имейл sofia.izbira@sofia.bg. Това са точно три седмици, в които всички, които имат желание могат да подадат идейните си проекти. След това експерти ще разгледат получените предложения и ще се прецени дали Столичната община може да реализира проектите до 2121 г., обясни столичният кмет, цитиран от БТА.

Тя разясни, че в рамките на тези 1,5 млн. лв. общината може да финансира един или няколко проекта. Това ще зависи от избора на гражданите.

Кметът Фандъкова съобщи, че до момента в общината са постъпили няколко идейни предложения, сред които за изграждане на изгледна площадка на Витоша и заслон с кът за отдих на Копитото, както и за проект за реконструкцията на ул. "Будапеща" с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и снимки. 

Снимка: БГНЕС

Най-интересното до момента е дълго чаканото и обещано пространство за скейт парк. Проекто-предложението е готово, то е на Федерацията по скейтборд. Стойността му е около 1 милион лева. Кметът Фандъкова обясни, че не е нужно да се представя архитектурен проект, а идейно предложение с приблизителна стойност. Важното е теренът, на който се предлага, да е общински, за да може да се реализира. За площадката за скейтборд тя уточни, че има терен в "Младост".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!