Акушерката, която нанесе побой на новородено в болницата "Софиямед" преди дни, е взела две последователни дежурства за общо 24 часа по собствено желание. Това каза управителят на лечебното заведение Йордан Пелев на пресконференция във вторник.

По думите му това не е практика в болницата. Пелев уточни, че акушерката е работила 24 часа за втори път през тази година. Тя е пожелала да работи така, за да може след това да излезе в отпуск.

Пелев подчерта, че без собственото желание на зает в лечебното заведение не може да се работи 24 часа без прекъсване.

Междувременно Министерството на здравеопазването обяви, че има неспазване на медицинските стандарти  в болницата.

Пострадалото дете беше транспортирано от "Софиямед" в болницата "Токуда" на 18 април вечерта заради влошено здравословно състояние. Видеозаписите на случилото се в "Софиямед" са били прегледани на 22 април след сигнал от "Токуда" за наличие на черепно-мозъчна травма на бебето.

Д-р Валери Нецов - началник на отделението по акушерство и гинекология, каза, че по време на дежурството в отделението е имало петима души на разположение, но никой не е забелязал промяна в поведението на акушерката.

От страна на болницата няма прикриване на информация, съдействаме на полицията, допълни Нецов: „Всички бяхме толкова шокирани, че никой не си помисли да скрие деянието”.

„Това, което се случи с малката Никол на четвъртия ден от нейния живот, е една човешка трагедия, която можеше да се случи на всеки, навсякъде. Ако Емилия Ковачева не работеше тук, това щеше да се случи в друга болница, на други хора”, коментира Нецов.

„Тя (Ковачева - бел. ред.) е една от най-добрите ни акушерки, няма никакви оплаквания срещу нея. Когато тя е на смяна нощем, знаеш, че всичко ще бъде направено както трябва - не е конфликтен човек, има чувство за хумор, приятна жена е", допълни той.

В болницата ще бъде въведен нов тип видеонаблюдение, благодарение на което майките, чрез персонален код, ще могат да гледат 24 часа в денонощието на живо какво се случва с бебетата им, стана ясно още.

В момента камерите в „Софиямед” не се следят в реално време, а се използват само за следствени действия.

  • Чакат се резултатите от две експертизи по делото срещу Емилия Ковачева
  • Делото срещу Емилия Ковачева пак не започна
  • Съдът пусна Емилия Ковачева под домашен арест
  • Изписаха битото от акушерка бебе
  • Здравният министър Петър Москов наказа "Софиямед"
  • Акушерката Емилия Ковачева изработила извънредните часове за година за 3 месеца
  • Глоби за “Софиямед” ще има
  • Началник в "Софиямед": 90% от българските болници са под нашия стандарт
  • Нов протест срещу "Софиямед"
  • "Софиямед" признаха: Наши служители работят извънредно