Над 400 хиляди лева за борба с мръсния въздух в София – Столичната община представи нова програма, финансирана с евро средства.

Мярката идва на фона на поредния ден със замърсяване над нормите в много райони в града.

Най-сериозно беше то в „Младост“, „Надежда“, „Хиподрума“ и „Павлово“, където в определени часове нивата на вредните фини прахови частици бяха два пъти над нормата.

Част от новите идеи в борбата за по-чист въздух са забрана за навлизане на замърсяващи автомобили в определени зони или тотална забрана за движение в някои части на града.

„Биха могли да бъдат както улици, така и цели карета, биха могли да се прилагат само в дни, в които има регистрирани превишавания, или да бъде взето решение те да бъдат постоянно действащи“, обясни ресорният зам.-кмет Йоана Христова.

За Радич Банев, чиято кола е с по-нисък евростандарт, забрана за влизането в определена зона ще се окаже проблем: „На мен ми се налага да нося тежка техника с мен, което няма как да го направя с градския транспорт и в метрото“, казва Банев.

В общината разчитат все повече да са тези, които ползват градския транспорт в дните с мръсен въздух. Има и нова идея – напълно безплатен билет при много по-малко замърсяване, отколкото сега предвижда въвеждането на зеления билет.

„Това да е придружено с много повече превозни средства на линия и много по-сгъстен график на движение, защото няма смисъл от това, ако броят на автобусите и трамваите е както преди“, посочва общинският съветник Борис Бонев.

Предстои да бъдат направени анализи, които да покажат дали подобен тип мярка в новата програма би довела до трайно намаляване на замърсителите в столична община.

Ако се докаже, че подмяната на старите печки на дърва и въглища е работеща мярка, може програмата да обхване и още домакинства. По-честото миене на улиците също може да бъде заложено в новата програма, но ще се търсят и по-иновативни решения.