България отказа да чества заедно със Северна Македония легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие.
Това стана ясно на обща пресконференция на външния министър Екатерина Захариева и македонския й колега Никола Димитров. 

Екатерина Захариева категорично отказа датата, която предлага Скопие.
„Много ми се иска да гледаме в бъдещето и е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Няма как да тази дата да бъде празнувана, това ние никога няма да го приемем”, заяви министърът на външните работи.

На тази дата костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

„Убеден съм, че Гоце Делчев и неговото дело може да бъде мостът между миналото и настоящето. Ако беше жив и ни гледа отнякъде, няма да бъде много доволен от настоящото положение”, отбеляза Никола Димитров, министър на външните работи на Северна Македония.

Вчера в открито писмо лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изрази възмущението си, че съседите ни отказват да признаят, че Делчев е българин и заплаши, че България може да напусне смесената комисия по историческите въпроси, защото тя не работи ефективно.

Днес Каракачанов предупреди Скопие за детайлите при преговорите за членство в Европейския съюз.
  
„Скопие си правят една наивна сметка, че тупайки топката, печелейки време, ако сега получат покана, нещата са им решени. Само че, те явно не са наясно с процедурата, след това имат да отварят глави, за всяка ние можем да ги стопираме, ако искаме”, заяви лидерът на ВМРО и министър на отбраната. 

Екатерина Захариева изрази надежда, че до края на годината комисията ще приключи работата си успешно.

Екатерина Захариева изрази надежда, че до края на годината комисията ще приключи работата си успешно. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!