Междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи, заяви лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.


Поводът за възмущението на Каракачанов е предложението на македонската страна да чества датата, на която костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие, а не рождението или смъртта на воеводата.

По думите на Каракачанов това предложение е откровена подигравка.

В писмо до медиите той отбелязва, че последното предложение на скопските политици в смесената комисия гласи, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България.

По думите на Каракачанов през цялото време се прокарва разделение между „македонско“ и „българско“ с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи.

Друго предложение на смесената комисия е заедно да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие, според Каракачанов.

По думите му, Скопие се надява работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти.

„Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска интеграция на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша”, отбелязва Красимир Каракачанов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!