17-ти септември e празник за православната църква и за столицата ни - София. Днес почитаме светата мъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. 

През целия ден в столицата имаше тържества и концерти. 

Най-впечатляващ беше концертът на площад Батенберг, където има и 3Д мапинг шоу - "София градски вибрации - 140 удара в минута".

Храмът Света София е ключов за историята на столицата. Той дава името на града. Затова в празничния ден церемониите започват оттук. А камбаната е отвън, тъй като в древността камбанарии е нямало.

Снимка: iStock
Още 1-2 век на това място започва да се изгражда свещено за християните място. Затова във вековете след това се изграждат няколко храма, като днешния храм, който познаваме е от времето на Юстиниян Велики.

Според ранни исторически сведения името на града идва от името на дъщерята на Юстиниян, която се казва София. А София означава премъдрост Божия.

Десетки миряни запалиха свещ за празника. И получиха благословията на негово светейшество патриарх Неофит.

„Както майката София e дала на дъщерите си основните добродетели на християнството, така и ние с вяра, надежда и любов да изграждаме своя живот в мъдрост в добри дела”, пожела патриарх Неофит.

Снимка: БГНЕС

Знамето на София се извиси по време на тържествена церемония.

Изявени културни дейци, сред които Стефан Димитров, Васко Кръпката и Веско Ешкенази получиха отличието почетен гражданин.