„София прайд“ и Марш на традиционното християнско семейство се провеждат днес в столицата. И двете събития протекоха спокойно.

Дори проливният дъжд не можа да попречи на това 15-тото издание на „София прайд“ у нас да се случи, а това е най-голямото събитие в страната за човешките права. То започна в 16 ч. с концерт на Паметника на съветската армия. В него участие взеха Дара Акимова, Рут Колева, Папи Ханс. Голямата изненада е украинският изпълнител Константин.

Как премина шествието вижте във видеото: 

Шествието по улиците на София премина през булевардите „Раковски“, „Васил Левски“ и се върна отново пред паметника, където концертът продължи до 22 ч.  

И тази година прайдът е съпътстван от редица събития, като София прайд арт, София прайд филм фест, а част от събраните средства ще бъдат дарени на „Киев прайд“, който тази година няма да се състои заради войната в Украйна. 

Снимка: Леда Цветкова

Маршът на традиционното християнско семейство също протече спокойно. Не се стигна до ескалация на напрежението, тъй като маршрутите на двете шествия бяха различни и не се засичаха.

Маршът за традиционното семейство започна малко след 14 ч. от Народния театър, премина през "Света Неделя", по булевард "Витоша" и приключи в парка в близост до НДК. В подкрепа се присъединиха и привърженици от ВМРО, както и представители на българската православната църква.