Ново обезщетение за служители в засегнати бизнеси договориха днес социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Сега потърпевшите в неплатен отпуск получават по 24 лева на ден.

От началото на следващата годината хората на 8-часов работен ден вече ще взимат 75% от осигурителния доход за октомври.

Мярката ще действа до 31 март догодина, като компенсация ще се изплаща за не повече от 60 дни неплатен отпуск заради пандемията.

В една от веригите заведения около 100-тина служители са се възползвали от мярката "Запази ме". Сред тях е и управителят на един от затворените ресторанти, който сега взема 24 лева на ден, но от догодина пресмята, че ще получи значително повече, тъй като и осигурителният му доход е по-висок:

„За мен лично много по-адекватно посрещане на текущите разходи за месеца свързано с наеми, сметки предстои и Нова година, така че доста по-адекватно като приход за месеца“, каза Руси Русев.


Като служител в затворен фитнес Христо, който също е на помощта от 24 лева на ден, е проверил през счетоводителя как ще му се отразят промените. Тъй като се осигурява на минималната заплата, е разочарован: 

"Новата мярка, като влезе в сила, ще бъде корекцията в негативен аспект с 22 лева по-малко“, обясни Христо Ченов.

„При нас, в нашия конкретен случай, хората получават минималната работна заплата за своята дейност и при тях това няма да се отрази добре, особено в месеците, в които има повече работни дни“, обясни Дора Христова.

Синдикатите настояват заради хората с по-ниски доходи в новите правила да бъде разписано, че те не могат да получат по-малко от 24 лева на ден. Икономистите оценяват промените като мотивиращи: 

"Такава трябва да бъде посоката, за да се осигуряват повече хора на истинските си доходи и да се осигуряват на пълен работен ден“, коментира Румен Гълъбинов.


Една от другите мерки за запазване на заетост - 60 на 40 пък да продължи да действа до края на март догодина, решиха още социалните партньори.