Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово е завел дело срещу Българската агенция за безопасност на храните, с което оспорва размера на изплатеното обезщетение за унищожените 18 500 прасета, съобщи БНР.

През август промишлената свинеферма беше засегната от заболяването африканска чума по свинете.

Според собственика на свинекомплекса в Българско Сливово изплатената компенсация от държавата е с един милион лева по-малко.

Според Лефтер Лефтеров причината за по-ниското обезщетение, заради което е заведено дело във Великотърновския административен съд срещу Агенцията по храните, е неправилно изчисляване на щетите:

„Методиката, по която ни беше направена оценката, не е пазарна. В наредбата пише, че трябва да бъдем обезщетени по пазарни цени. На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева“, каза той, цитиран от БНР.

Промишлената свинеферма в Българско Сливово се очаква да възстанови дейността си напролет догодина. Животни ще бъдат доставени от чужбина.

В края на август стана ясно, че правителството отпуска 28 милиона лева за борба със свинската чума, бяха предвидени както за обезщетения на свинефермите, така и за борба с разпространението на африканската чума.

Още един милион бяха преведени на Министерството на земеделието за компенсациите по 300 лева за стопаните в цялата страна.

У нас имаше общо 33 огнища на чума. В събота в Габровско бе намерено мъртво диво прасе с вируса.