Полюсни реакции след проектонаредбата за свободното къмпингуване. Собственици на имоти и местната власт настояват за по-бързото й приемане, а къмпингари се канят да я атакуват в съда.

Къмпинг край Созопол съществува вече пето лято, но незаконно. Това е т. нар. "зелена зона", за палатки под дърветата, а отсреща са разположени караваните. Въпреки, че за къмпингуващите са изградени тоалетни, бани, душове, има ток и вода, къмпингът не е регистриран, поради липсата на наредба за това.

Семейството на Даниел прекарва цяло лято на караваната си край Созопол. Той казва, че иска да има удобства.

Всички удобства тук обаче се оказват незаконни.

"Нямаме право на нищо реално погледнато, трябва да се моля на съседа, за да си изхвърля боклука при него в неговия контейнер, защото не мога да си получа дори контейнер за смет, не мога да си получа ток от държавата", обяснява Ангел  Марашлиев – управител на къмпинг. 

За приемане на регламент настоява и Апостол, който иска да направи къмпинг в наследствените си земи на Емона.

"Последният случай на Великден беше, когато отивам в моя имот и намирам три автобуса с по 10 човека с къмпинг оборудване с барбекю, с палатки със столчета и къмпингуват“, посочва собственикът на имота.

На север регистрираните къмпинги се броят на пръсти, а зоната за свободно къмпингуване е голяма. Местната власт настоява почиващите на палатка или каравана да плащат туристически данък.   

"Не говорим за печалбарство, напротив, всеки, който ползва нещо, да си го заплаща", иска Мариян  Жечев-кмет на община Шабла.

Според дългогодишни къмпингари, проектонаредбата на практика забранява свободното къмпингуване.

"Едно от предложенията, които обсъждаме е, къмпингуването да става посредством билет, който като риболовния и ловния билет да ти разрешава да къмпингуваш", заяви адв. Дончо Бораджиев от Сдружение "Да запазим Корал".

И настояват за цялостна национална стратегия за къмпингуването.

Проектът за наредбата е отворен за обществено обсъждане до 1 юли, когато е Джулай морнинг - емблематична дата за свободно къмпингуващите. Дали ще остане в този вид или ще претърпи промени, ще стане ясно след това.