Снежната блокада в части от страната продължава. Затворени са пътища в Североизточна България заради силен вятър и снегонавявания. На места пулсациите му достигат 60 км/ч.

Обстановката остава усложнена в областите Добрич, Силистра и Шумен.

През нощта автобус с японски туристи бедства край Шумен, тъй като е нарушил забраната за придвижване, а местен лидер от Лом, който закъсал в снега, настоявал да бъде спасен лично от началника на АПИ.

Ситуацията в Добрич остава критична, тъй като пътищата са непроходими. По-рано пътят Варна-Добрич беше отворен, но отново беше затворен заради нулева видимост. Проходима е отсечката Добрич-Балчик, но тя се използва само за спешни случаи.

На място е изпратена военна техника, която да помага за справяне със ситуацията.

Обявено е и бедствено положение за община Генерал Тошево.

В Шумен ситуацията остава изключително сложна. Заради навявания и малка видимост властите забраниха движението по републиканската пътна мрежа.

Ваканцията за всички ученици в Шуменско е удължена до понеделник включително, като на меса няма да се учи и във вторник.

В Русенско всички пътища са отворени за движение, с изключение на Обретеник-Ценово и на Русе-Кубрат, заяви областният управител на града доц. Стефко Бурджиев.

По отворените направления се пътува както следва:

Русе-Разград и Бяла-Попово – за автомобили до 12 тона;

Русе-Силистра – до 3,5 тона;

В региона работят общо 87 снегопочистващи машини. По река Дунав е тръгнал ледоход.

Около 90 населени места остават без ток.

АМ „Тракия” е отворена и в двете посоки между Карнобат и Бургас. Всички основни пътища за Бургаска област са отворени за движение, като забраната за тежкотоварни камиони също е паднала.

Ограниченията за скорост обаче остават – до 60 км/ч. в посока София и до 80 км/ч. в посока Бургас. Причината са стеснени участъци, заради заснежаване и силен вятър.

Отворени са и АМ „Хемус”, „Струма”, „Марица”, „Черно море” и АМ „Люлин”.

Главните проходи в страната също са отворени за движение с изключение на Рижки проход.

Правилно ли беше решението да бъдат затворени предварително пътищата?