Властта с нови мерки за решаване на водната криза в Перник. Градът ще се снабдява с вода от язовир "Белмекен". Решението беше взето на извънредна среща в Министерския съвет.

Предвижда се да бъде изграден нов водопровод, за който са осигурени 25 милиона лева. За да стигне водата до Перник, ще се използва водопреносната мрежа на София.

Новата идея за решаване на кризата в Перник предвижда водни количества да бъдат пренасочвани от язовир "Белмекен", където има достатъчно вода -  към  "Бели Искър". 

Снимка: btvnovinite.bg

За да достигне водата до Перник обаче, ще се използва водопреносната мрежа на столицата. Уверението е, че това няма да е за сметка на столичани. За да се реализира идеята е необходимо да се изгради и нова инфраструктура.

Правителството предлага да се изгради водопровод от 13 километра и половина от Мало Бучино до Перник. Реализирането на този проект обаче ще струва 25 милиона лева. Според икономическия министър има възможност той да бъде готов в сравнително кратки срокове. 

Новите мерки за довеждане на вода до Перник, които включват и изграждането на нов водопровод, могат да се реализират в кратки срокове до 45 дни, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. 

"Надявам се още до вторник ще започнеме строително монтажни дейности – трасето е уточнено – минава през общински и държавни имоти няма да има отчуждителни процедури", каза Емил Караниколов. 

Премиерът успокои - насочването на вода от "Белмекен" не означава през водопреносната мрежа на София не означава, че столичани ще бъдат ощетени.

Снимка: btvnovinite.bg

"На практика както пътят през Владая ползва Перник и София, така софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от "Белмекен" за Перник – казвам го това, за да не почнат спекулации, че водата от София ще отиде на Перник, ако искат всеки ден да наблюдават, да сложат постове", каза премиерът Борисов. 

На този фон властта изтъкна, че  въпреки допълнителните инвестиции, цената на водата в Перник няма да бъде увеличена. За отмяна на водния режим обаче е  рано да се говори.

"Ако природата е блакосклонна, никой не иска воден режим. В момента, в който се достигнат количества, които в дългосрочен план могат да ни дадат спокойствие, първото нещо е да отменим режима на перничани", обяви кметът на града Станислав Владимиров. 

Необходимо е разрешение от столичния общински съвет, за да се позволи ползването на софийската ВиК мрежа, за да се осигури вода към Перник.

"Водата на София ще бъде запазена – ние пазим нашата вода, има достатъчно количество, говорим само за ползване на водопреносната мрежа", увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

За производствените нужи в Перник се обмисля вода да бъде осигурена от  друг малък язовир  в района – "Бушляк". Ако водата в него отговаря на изискванията на бизнеса, държавата ще изгражди водопровод от 800 метра и ще ремонтира съществуващ канал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!