Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът да получава вода от София – от яз. „Белмекен“. Това беше съобщено след среща днес в Министерския съвет, свикана от премиера Бойко Борисов.

За целта разрешение трябва да даде Столичният общински съвет (СОС), защото ще се използва водопреносната мрежа на София. След това ще започне изграждане на водопровод от Мало Бучино към Перник. 

„Връзката може да бъде изградена до 45 дни, като работим денонощно. Тя ще минава през общински и държавн имоти и няма да има нужда от отчуждителни процедури. Ще струва 25 млн. лв., които вече са осигурени“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„По никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Говорим само за използване на водопреносната мрежа след решение на СОС. София няма проблеми с водоснабдяването, има и резерв“, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя ще свика в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, за да бъде обсъдено предложението.

„Софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от „Белмекен“ за Перник. Казвам това, за да не почнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник“, подчерта Борисов.