С началото на есента в 5 квартала в столицата вече се отчита по-мръсен въздух. Според данни на  „Ер София“ моментното замърсяване през деня там е близо 3 пъти над нормата.

На този фон от Столичната община започнаха подмяната на отоплителните уреди с екологични.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Железница вече започна подмяната на отоплителните уреди - от такива с твърдо гориво с екологичната алтернатива. Вече са подадени над 4 800 заявления за подобни печки.

Георги и семейството му са сред първите, получили своята печка на пелети. До днес семейството му се е отоплявало на дърва. 

Разликата е огромна. На дърва печката  постоянно трябва да се слагат дърва, а на пелетите само слагаш няколко чувала и 3 дена без прекъсване гори.  

От септември досега 33 семейства вече са получили безплатни екологични уреди за отопление от общината.  

„Предоставяме 100% безвъзмездно устройствата, но тя включва само подмяната на устройствата. За пелетите хората сами трябва да си поемат разходите“, обяснява Десислава Билева – зам.-кмета в Железница. 

Тук идва и първият проблем. 

Оказва се, че голяма част от складовете вече нямат налични палети. А причината – хората се презапасяват заради скока в цените.

„Почти двойно се вдигна. Беше 300 лева за тон, сега е близо 600 лева. Тези, които се отопляват на пелети, предвидливо си ги купиха още август месец, защото зная какво ще се случи на пазара, когато започне отоплителния сезон“, отбелязва собственик на склад.

Снимка: btvnovinite.bg

Само за месец цената на пакет пелети се е увеличила с от 3 до 4 лева. Основната причина – повишаване на цената на тока, както и на горивото.  С един 15 килограмов пакет пелети на стойност около 10 лева можем да се отопляваме около 24 часа.