Сметната палата ще наложи глоба на Агенция "Пътна инфраструктура" заради избраната без конкурс фирма-оператор на системата за събиране на тол-такси. Това каза за bTV председателят на палатата Цветан Цветков.

АПИ е възложила заданието в нарушение на закона за обществените поръчки, твърди доклад на ведомството. Според отговорния бивш ръководител в пътната агенция Олег Асенов услугата е уникална и единствено избраната фирма може да я изпълни.

Обществените поръчки предвиждат състезание на фирми за изгодна цена, казва председателят на Сметната палата. В случая с тол таксите Пътната агенция е възложила директно на консорциума, който е разработил софтуера, въпреки че държавата притежава авторското право и може да го отстъпи на широк кръг фирми.

„Рискът е да се избере един изпълнител, който да е в монополно положение и да ти предостави една цена, която ти просто трябва да приемеш. Там няма конкуренция между цени. Тази цена се съобразява с прогнозната стойност, която я определена“, обясни Цветан Цветков председател на Сметната палата.

Така ден преди Бъдни вечер през 2020 г. е сключен 5-годишен договор с консорциума за 141 млн. лева с ДДС. Месечното възнаграждение за първите две години е 2,5 милиона лева, а за следващите три - 2 100 000 лв. Бившият шеф в АПИ Олег Асенов оправдава прякото договаряне с факта, че тя най-добре познава софтуера за събирането на таксите.

„Всяка тол система, специфичното при тях е, че обикновено тези екипи, които ги разработват, те участват цялостно в тяхната поддръжка в бъдеще. Такава е практиката в Чехия, Словакия, Полша, Унгария. Сходна система в Унгария - 100 млн. лв. годишно за опериране. В сравнение с цената на нашия договор, който е 20 млн. лв. годишно - това е 5 пъти по малко“, заяви Олег Асенов.

Според председателя на Сметната палата обаче, АПИ е отказала да даде и подробна обосновка на предложената цена.

„Наложи се да изискаме техническата спецификация от министъра на регионалното развитие и едва след като г-н Караджов ни предостави тази информация, ние потърсихме външен експерт, който да извърши анализ на тази спецификация“, допълни Цветан Цветков.

Отказала ли е АПИ съдействие на одиторите и съгласно ли е настоящото ръководство с констатираните нарушения при избора на фирма? Тези въпроси зададе bTV на агенцията. Все още очакваме отговорите им.