30% увеличение на заплатите във МВнР. Такова предложение е направил министър Николай Милков към служебния премиер Гълъб Донев, научи bTV. Синдикатите обаче настояват за 100% ръст на най-ниските възнаграждения.

Реакцията на властта идва след заявеното намерение за ефективни стачни действия на служителите от утре. Вчера те протестираха символично, като хвърляха жълти стотинки. Днес на редовния брифинг заместник-външният министър Костадин Коджабашев уточни, че има позитивно желание проблемът с ниските заплати да бъде решен.

"Въпросът не е поставен веднъж и два пъти, проведени са срещи със синдиката, от 25 години заплатите са най-ниските и това не е оправдано, идеята е да се привличат млади кадри, които трябва с нещо да ги обезпечаваме", добави той.

"Нашите искания са за 100% увеличение на май-ниските заплати в системата, защото те са от порядъка на 800 до 1000 лева и сами разбирате, че това не е никак много", каза Мартин Колев от Синдиката на служителите в МВР.

Снимка: bTV

От утре служителите в централното управление на ведомството обявават ефективна стачка. Те ще бъдат на работните си места, но няма да извършват задълженията си по длъжностна характеристика. И макар държавата да уверява, че се търсят ефективни решения на проблема с ниските заплати и командировъчни, служителите настояват за чувствителни увеличения на възнагражденията предвид инфлацията.