Три участъка от новостроящата се магистрала "Хемус" и 10 ремонтирани язовира са незаконни, според служебните министри на регионалното развитие и на икономиката.

Бившите министри от ГЕРБ са категорични, че са спазили закона.

Министърът на икономиката Кирил Петков и колегата му от регионалното министерство Виолета Комитова алармираха, че 10 ремонтирани язовира и три участъка от новостроящата се магистрала "Хемус" са незаконни.

Само една трета от лотовете по северната магистрала "Хемус" се строят законно, по останалите части на трасето се е работило в разрез със закона, а за последните участъци още не се знае откъде ще минава пътят. 

Според властите фирмите са съсипали десетки декари гора, за да не плащат за извозване на отпадъци и така нарушили още веднъж закона. Според арх. Иван Шишков, зам.-министър на регионалното развитие, най-големият нарушител на Закона за устройство на територията е била самата държавата. 

За три отсечки от аутобана отчуждителните процедури не са приключили, нямат одобрени инвестиционни проекти и разрешения за строеж, обявиха служебните министри.

„Няма официален строител, този тип незаконно строителство е гаранция за некачествено строителство. Това е ужасяваща практика за много пари“, заяви на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  

„Оказва се, че строителните разрешения за единствените 10 язовира от 416, които са ремонтирани, са 0. Кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат?“, попита министърът на икономиката Кирил Петков.

Той ще сезира прокуратурата за незаконните ремонти и ще уволни още днес последния член от стария екип на борда на директорите на Държавната консолидационна компания.

Бившият шеф на "Автомагистрали" отказа коментар. А бившите управляващи от ГЕРБ бяха категорични, че законът е спазен. Те отговориха на обвиненията  с други обвинения.

Според бившия вече министър Петя Аврамова обаче, в МРРБ е настъпил тотален хаос и безпътица. А според друг също бивш ръководител на ведомството министерството се управлява от некомпетентни хора.

И още – както при пътищата, така и при язовирните стени са открити ремонти, извършени без строителни книжа. 

От ГЕРБ контрираха, че служебното правителство бездейства относно останалите ремонти на язовири.

Държавната консолидационна компания каза за bTV, че са започнали нова проверка на обектите.