На фона на горещия политически скандал и рискът отново да не бъде създадено правителство, служебният кабинет одобри актуализацията на бюджета на извънредно заседание. Тя предвижда срещу повече очаквани приходи от около 2 млрд. да бъдат направени и повече разходи – 1 млрд. и 800 млн. Това са разходи за социални услуги, за здравеопазване при нова COVID вълна, както и мерки за бизнеса.

По отношение на пенсиите се очаква средно увеличение от 64 лв. от октомври, като минималната пенсия нараства от 300 на 340 лв., максималната – от 1440 на 1500 лв., а социалната пенсия за старост от малко над 148 лв. – на 170 лв.

Преди началото на заседанието днес премиерът призова политическите сили да проявят мъдрост и да гарантират плащанията. 

Актуализацията на бюджета стана повод за остър спор между настояща и предишна власт. Темата - кой е отговорен за добрите резултати.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че очакват до края на 2021 г. събираемостта да бъде над 1 млрд. лева:

„Само от НАП са над 1 млрд. лева и допълнително от Агенция "Митници" - около 500 милиона лева, така че в проекта за актуализация на държавния бюджет, който ще ви бъде представен съвсем скоро, спокойно могат да се предвидят около 1,8 млрд. лева допълнителни разходи, които ще бъдат за преизчисляване на пенсиите и добавки за пенсионерите под линията на бедността, както и за посрещане на нова вълна от COVID-19", каза премиерът Стефан Янев.

От ГЕРБ реагираха остро.

"Много подценяват българина. Няма толкова наивни хора, които да повярват, че за 50-60 дни служебното правителство ще събере допълнителни приходи в размер на 2 млрд. лева", отговори Кирил Ананиев от парламентарната трибуна.

А депутати поставиха въпроса дали трябва да се бърза с актуализацията на бюджета:

"Може би е по-добре да изчакаме съставянето на редовно правителство, ако има такова, и то да предложи своята визия за актуализация", предложи Петър Чобанов.

"Така да се каже, часовникът цъка. Ако тази актуализация не бъде внесена сега, в началото на август, целият пакет социални плащания за септември няма откъде да се вземат", предупреди Янев.

От „Има такъв народ“ пък попитаха с кои партии е съгласувана актуализацията на бюджета:

„Заради това ли в актуализацията е заложено избори две в едно, след обсъждане с парламентарно представени сили?“, пита Пламен Данаилов.

„Не е въпрос на политическо решение, което е заложено в бюджета, в предложението за актуализация са заложени достатъчно пари, които да осигурят и двата възможни сценария за провеждане на избори“, отговори премиерът Стефан Янев.

Другите политически сили в парламента обявиха, че се надяват корупционните практики да спрат:

"Над 15% от бюджета на държавата е бил раздаден по системата "инхаус". Това нормални процеси ли са?", попита Борислав Гуцанов от ДБ.

Предстои да видим дали депутатите ще одобрят актуализацията на бюджета, такава, каквато я предложи служебният кабинет.

Министрите подчертават, че необходимостта от изготвяне на актуализацията произтича от все по-реалните рискове за нова вълна на пандемията през есента, свързани с бързото разпространение на варианта „Делта“ на COVID-19 в някои страни в Европа, бавния темп на масова ваксинация в България, както и изчерпаните ресурси в бюджета за годината за продължаване на социално-икономическите мерки за подкрепа на бизнеса и уязвимите групи от населението.

Едновременно с това, предложената актуализация на разчетите за годината отразява и променените очаквания по отношение на основните индикатори в макрорамката на бюджета, които съответно са отразени в приходната част, се казва още в съобщението.