В Раднево служебните министри на икономиката и на финансите се срещат със синдикатите от комплекс "Мини Марица-изток". Там те обявиха, че двамата засега са само министри в правителството.

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че все още не е провел разговор с президента Румен Радев и не знае дали ще бъде част от следващото служебно правителство. Не коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект.

Служебните министри на икономиката и финансите разговарят с представители на синдикатите, за да постигнат споразумение по Фонда за справедлив преход, по който се предвиждат 1 млрд. и 300 млн. евро за такива региони като въглищните и по Плана за възстановяване, по който се предвижда да бъде изградена 1000 мегаватова централа на газ. Това означава край поне за единия от рудниците в "Мини Марица-изток".  

"Маришкият басейн дава около 40% от електроенергията на страната, те са наши и не са с вносна суровина. Много е важно да не зависим от внос на суровини и тези 40% да си останат наши", заяви министърът на финансите Асен Василев.

"Вярваме, че една от приоритетните Индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора", посочи и министърът на икономиката Кирил Петков.

Според синдикатите пряко засегнати от затварянето на комплекса "Мини Марица-изток" ще бъдат около 100 000 души. Двамата министри заявиха в Раднево, че са наясно със социалната цена на въпроса. Финансовият министър заяви, че не е оптимист относно исканията за запазване на въгледобива, защото според него цената на въглеродните емисии ще достигне 100 евро.