Бащата от Севлиево, обвинен в убийството на 2-годишното си дете, е бил лекуван в психиатрична болница и пуснат за домашно лечение дни преди трагедията.

Това стана ясно от брифинг на властите днес.

От здравното заведение също потвърдиха за bTV, че е бил техен пациент в средата на януари. Постъпил с депресивно състояние след стрес от новина за онкологично заболяване на близък. Лекували са го 4 дни, след което е бил изписан за домашно лечение до вчера.

На 4 февруари на престъплението в семейното жилище се натъкват съпругата на 41-годишния мъж и по-голямото им дете. По тяхна молба в 12:30 ч. съсед подава сигнал към полицията. На място пристига патрул, който намира детето в безпомощно състояние, а в съседната стая – в спалнята, е бил бащата в неадекватно състояние, с прорезни рани на китките и глезените.

Малко след това пристига екип на Спешна помощ, който констатира смъртта на 2-годишното дете, което е с прорезна рана на шията.

В момента бащата е настанен в психиатричната болница. Мотивите за убийството към този момент са неясни, тъй като все още е неадекватен.

Започнато е досъдебно производство за умишлено убийство на малолетно лице.

Самият мъж няма криминални регистрации. Досега е работил като портиер. Сигнали за домашно насилие също не са подавани. Със семейството му в момента работи психолог.

„Знаем, че той е имал някакъв психически срив на 17 януари, за което са извикали спешна медицинска помощ и е откаран в психиатричната болница в Севлиево. До 22 януари е хоспитализиран, след което е бил на домашно лечение“, каза Христо Муеров от ОДМВР-Габрово.

Работата на службите продължава с експертизи по съществените доказателства, както и със събиране на информация от роднини и близки.