Случаят с бедстващите коне в Осоговската планина не е единичен, научи bTV. Проблемът с животни, за които не се полага грижа от стопаните, обхваща цялата община Кюстендил.

Доброволци вчера се качиха високо в планината, за да окажат помощ на бедстващите коне.

Междувременно омбудсманът на Кюстендил Васил Иванов ни показва папка със сигнали срещу безстопанствени коне. Един от тях касае стадото в Осоговска планина.

„Той не знаеше конкретно на кой са тези коне, само знаеше времето, в което са пуснати. Те са пуснати на територията на село Богослов края на септември и началото на октомври, другият сигнал беше във връзка с унищожаването от тези коне на селскостопанска продукция”, казва Иванов.

След множеството сигнали, които е получил, той свикал среща, на която ги представил пред заинтересованите страни. Въпреки това от ресорната агенция – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), твърдят, че за първи път разбира за табуна преди дни.

"Това не е така, защото аз на срещата, която направихме в община Кюстендил, ги предупредих, че проблем с такива безстопанствени животни има на територията на цялата община, като посочих точно землищата, на които се намират. Ако представителите на агенцията се бяха поинтересували, щяха да получат конкретно данни за тези животни", казва омбудсманът на Кюстендил.

Конете на Петър Пищалов трябвало да се отглеждат във ферма в село Буново, около която се виждат животински скелети. Ловци ни разказват, че стопанинът не полага грижи за конете, кравите и овцете си.

Кой носи отговорност за бедстващите в Осоговската планина коне?