След като цяла България видя как в Малорад се дописват преференции пред камера, председателката на изборната секция Моника Йорданова и още един от членовете Цветослав Цветков се сдобиха с обвинения. Районният съд в Бяла Слатина ги остави в ареста. Сред мотивите – на свобода биха могли да повлияят на свидетелите. Защитата обжалва.

„По какъв начин биха могли да повлияят на процеса, при условие, че всички свидетели вече са разпитани по делото“, каза с Цветомила Събинска, адвокат на Моника Йорданова.

Снимка: bTV

„Говорим за двама обвиняеми, които в живота си досега не са извършвали престъпление, живеят, работят. Дори да са извършили нещо, те не са дали повод и основание за тази мярка“, заяви Даниел Христов, адвокат на Цветослав Цветков.

Според прокуратурата се касае изключително тежко посегателство върху избирателните права на гражданите. Обвинението настоя съдът да потвърди решението на първата инстанция. Магистратите обаче счетоха, че оставането в ареста е „неподходяща“ мярка и пуснаха обвиняемите срещу подписка.

„Целият свят да ни се смее, не само България, и не са само те, трябва всички, които са били вътре - да понесат отговорност. Всичките имат вина за тази работа“, заяви кметът на Малорад Иво Иванов.

Междувременно стана ясно, че след репортаж на bTV е образувано досъдебно производство за аналогични изборни нарушения и в секция в Бяла Слатина. На видеонаблюдението се вижда как член на комисия и кандидат за съветник преправят бюлетини. Задържани по новия казус няма.