Нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Минчев и сблъсък между ГЕРБ-СДС и министерството на отбраната. Младият военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово.

ГЕРБ-СДС изразиха сериозни съмнения към версията „самоубийство“ по случая. Офицер Тодор Манчев беше част от учението в Чешнегирово, при което американски командоси нахлуха във фабрика по погрешка. Два месеца по-късно, на полигона в Ново Село, Манчев беше открит прострелян в главата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изстрелът е от горе надолу и доколкото разбирам, куршумът е открит в ребрата – няма как да е самоубийство“, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

Бившите управляващи поискаха незабавни оставки на министъра на отбраната и шефа на Военна полиция. Според тях офицерът е бил „притиснат да поеме вината за случая“.

„Формализирането на това разследване, опитът да се прикрие убийство, очевидно – неуспешен, е начинът, по който функционира цялата администрация, управлявана от президента Радев“, коментира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на отбраната обвиниха ГЕРБ-СДС в манипулация и контрираха, че не Военна полиция, а Военната прокуратура разследва случая:

„Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти“.

От прокуратурата запазиха мълчание дали работят по версия „убийство“. Кметът на с. Дебращица Латинка Вълчева разказва, че преди седмица е участвала в ексхумация на тялото.

„Никой не вярваше, че това е възможно да се случи. Никога не бих предположила, че той би посегнал на живота си. Сватба, бременна жена - само хубави неща“, коментира Вълчева.

Близките на загиналия отказаха коментар.