Прокуратурата затвори пътя София – Своге. Разследващите взеха проби от асфалтовото покритие на участъка, където 17 души загубиха живота си след катастрофа с автобус. 

Пробите са от износващия слой и от целия профил на настилката. Материал беше извлечен от всички точки на шосето, които имат отношение към катастрофата.

Пътните експерти дадоха първоначално становище за качеството на пътя пред шефа на НСлС Борислав Сарафов.

„Изследваме дълбочинно самата основа, за да може да изследваме тези проби за качествен и за количествен състав на вложените материали”, каза Сарафов.

Докато разследването тече, продължи и спорът между държавата и община Своге кой е сложил мантинелите, които не успяха да спрат автобуса, с който загинаха 17 души.

След като шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” заяви, че мантинелите са сложени от община Своге, от местната управа отрекоха.

„Община Своге няма нищо общо с тази ограда. Не мога да ви кажа кой я е сложил. В общината няма информация за това предпазно съоръжение”, каза зам.-кметът Валентин Михайлов.

От община Своге допълниха, че се грижат за чистотата и косенето около пътя, но нямат никакво отношение към сигурността, част от която са и мантинелите.