Проверката на "Морска администрация" не откри нарушения при екстремния атракцион парасейлинг, при който двама туристи паднаха върху дървета в гората край плаж "Каваци". Майка и синът й пострадаха леко.

От "Морска администрация" са изпратили екип на проверка веднага след подаването на сигнал за инцидента, но нарушения не са открити.

"Обстойно се провериха сертификатите на лодката, въжетата и парашута. Въобще всички изисквания съгласно нашите процедури и законодателство. Никакви нарушения не бяха установени”, обясни Георги Стоянов, изп. длъжността директор „Морска администрация”.

Проверката продължава и ако капитанът на лодката не се е съобразил с времето, ще бъде наказан с глоба.

"Имало е силен порив на вятъра в комбинация с другите хидрометеорологични условия. Понеже времето е било много горещо и се създава топлинен стълб, който също увеличава подемната тяга на самия парашут и комбинацията от тези фактори е довело до скъсване на въжето”, каза още Георги Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Единственият проблем беше , че лодката просто е тежка. Ако морето беше спокойно, щяхме да я изкараме доста по-бързо и хората щяха да продължат да летят.", казва Виктор Николчовски, управител на парасейлинга на къмпинг "Каваци".

В Крайморие залагат само на джетовете, а в „Слънчев бряг” и на парасейлинг, но заради бурния вятър лодките днес останаха на марината.

„Преценяват капитаните. Вятърът трябва да не повече от 5-6 метра в секунда.", обяснява Иван Рочков, управител на водните атракциони в „Слънчев бряг”.

Парасейлингът е най-безопасният спорт от всички водни екстремни спортове.

От "Морска администрация" ще поискат промяна на законодателството с по-строги изисквания за парасейлинга.