МВР разследва бомбените заплахи по имейл до летища и медии, от вчера, съвместно с Европол. Заплахи ден по-рано е имало и в няколко европейски държави и Канада.

На летище София обстановката е нормална и мерките за сигурност са стандартните за летището, няма промени в полетния график след вчерашната вълна от имейли с анонимни заплахи.

Нивото на заплаха и готовност в държавата не е променено, научи bTV от правоохранителните органи.

То остава жълто с гриф предупреждение.

Разследват заедно с Европол имейлите, изпратени до България и още няколко европейски държави. Не се изключва авторите на заплашителните имейли да са деца, защото изпращането им не изисква задълбочени познания.

Съобщенията са излъчени от провайдъри от Швейцария и Сейшелските острови. Целта им е била да внесат смут и страх и да затруднят работата на обществени институции, но не са постигнали търсения ефект, според ГДБОП.

"Избегна се всяването на излишна паника и страх у хората. Медиите и голяма част от летищата функционират нормално, не бяха открити взривни устройства и не се наложи повишаването на степента на готовност", заяви ст. ком. Стоян Темелков, заместник-директор на ГДБОП.

Засега службите спестяват имената на другите държави, засегнати от анонимните заплахи.

Използвани са инструменти, които правят подателя анонимен.
В интернет има десетки подобни портали, които позволяват това.

Снимка: bTV

„Има сайтове, които предлагат анонимни мейли, може да се използва ВПН (виртуална частна мрежа) и тор система. Не е необходима някаква сериозна компютърна грамотност, за да бъде направено нещо такова”, каза Станислав Атанасов, експерт по кибер сигурност.

Заплахите са изпратени от два имейл адреса. Разследващите се въздържат да съобщят дали характерът на съобщенията води към хакерска групировка. Оттам смятат, че аналогия със затворени училища преди няколко години в Лос Анжелис не е актуална.

"Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега. Категорично е превеждано с гугъл преводач предвид некоректно използваните думи", каза гл.инспектор Михаил Драгоданов, началник Сектор „Противоправно съдържание в интернет”, ГДБОП.

Подборът на думите и обектите показват, че целта е била да се внесе паник,  смята експертът по киберсигурност Красимир Коев:

"Анализ на подобни мейли, комюникета, изпратени от терористи, които след това са извършили реални действия, показва, че самите мейли са по-кратки и използват по-агресивни думи, по нелогични изрази, докато тук е мислено с тази цел да се всява страх и паника в обикновените хора", обясни той.

Днес няма нови сигнали у нас.

Статистиката на МВР сочи, че от началото на годината са отправени 52 злоумишлени заплахи, главно по телефона, като голяма част от тях са от малолетни, непълнолетни и лица с психични отклонения.