Седем сигнала за поставени взривни устройства доведоха до евакуации и проверки на четири летища и в сградите на няколко медии. Текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес, информират от МВР.

Към момента няма открити бомби на нито едно от местата.

Снимка: btvnovinite.bg

Сигнал за бомба е получен на летище София – Терминал 1 в 09:20 ч.

Проверката е приключила, потвърдиха от МВР. Не се наложила евакуация на хора, като няма и прекъсване на полети.

Подобен сигнал беше получен на служебния имейл на летище Пловдив в 10:30 ч. Бяха евакуирани пътниците от полет за израелската столица Тел Авив. Излитането им се забави с часове.

Снимка: btvnovinite.bg

„Полицията ни спря на входа и ни каза, че има сигнал за бомба и не ни беше позволено да влезем по-навътре. Изчакахме няколко часа, докато не ни се обадиха, че можем да дойдем, сега закъсняваме няколко часа, но няма проблем, всичко е наред”, сподели израелски гражданин.

Съвместна проверка беше направена от израелските и българските тайни служби.

 

По-късно през деня бомбени заплахи получиха на летище Бургас и летище Варна. На морските аеропорти не са спирани или отлагани полети.

Снимка: btvnovinite.bg

Също така анонимен подател е изпратил писмо до служебния имейл на Българската национална телевизия за това, че има бомба в сградата на институцията на ул. „Сан Стефано” 29 в София.

В съобщението пише, че е изпратено от терористичната организация „Оруел”. Те предупреждават, че след отварянето на имейла – детонация може да възникне по всяко време.

Снимка: btvnovinite.bg

Служителите бяха евакуирани, което силно затрудни работата на обществената телевизия.

По-късно беше съобщено, че сигнал за бомба е постъпил и в редакцията на вестник "24 часа" и онлайн изданието "Новини.бг".

Общото между писмата, получени в "24 часа" и БНТ е, че завършват със пожеланието за "приятен полет".

Във връзка с получените сигнали, от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България.

По информация на МВР вчера подобни съобщения са били разпратени и в други държави от ЕС. Схемата е била същата – сигналите са били до летища и медии.