Вълна от заплахи - няколко фалшиви сигнала за бомби бяха подадени днес.

Обект на заплахи станаха летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и медии в столицата, между които Българската национална телевизия, „България Он Еър”, „24 часа”, „Новини.бг”.

Снимка: btvnovinite.bg

Не бяха открити бомби на нито едно от местата, но се стигна до евакуация на пътници на летище Пловдив, както и на служители в сградата на Националната телевизия.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес, информират от МВР.

Във връзка с получените сигнали, от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България.

По информация на МВР, вчера подобни съобщения са били разпратени и в други държави от ЕС. Схемата е била същата – сигналите са били до летища и медии.

Снимка: btvnovinite.bg

Сигналът за бомба на летище София – Терминал 1 е получен в 09:20 ч. Проверката е приключила, потвърдиха от МВР. Не се наложила евакуация на хора, като няма и прекъсване на полети.

Съобщението за взривно вещество на летище Пловдив е получен на служебен имейл малко след 10:30 ч. тази сутрин. По това време част от пътниците, които трябвало да излетят за Тел Авив, са били чекирани и се наложило да бъдат евакуирани на самата писта. Останалите са извозени на стария терминал. 

Снимка: btvnovinite.bg

Летището е било отцепено, Специализираният отряд за борба с тероризма към военното министерство е извършил проверка. Следови кучета също претърсваха багажа. В проверките се включиха и израелските тайни служби, а БЧК раздаваше вода и храна на пътниците.

От летище Пловдив отказаха коментар. Подобни заплахи получиха и летищата във Варна и Бургас. Работата там не е засегната, няма променени полети, не е предприемана евакуация, но са повишени мерките за сигурност.

Заради получените сигнали беше завишена бдителността на служителите на морските аеропорти за съмнителни хора и предмети, а пътниците се проверяват по-обстойно.

Снимка: btvnovinite.bg

За около 3 часа служителите на Българската национална телевизия бяха евакуирани извън сградата – докато текат проверки за взривно устройство.  

Полученият мейл е изпратен на редакционната поща от органицаия, която се представя като „Оруел”. Тя предупреждава, че детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който се отвори полученото писмо и завършва със застрашителното „Честит полет”. 

Мейлът не уплаши журналистите, но затрудни работния процес в обществената телевизия.

Заплахата стига по обед и до редакцията на вестник 24 часа. Там обаче не се стига до евакуация, но полицията извърши проверка. Заплахи са били изпратени и до други медии.