Няма резултат от издирването на двамата български моряци, паднали от борда на кораба "Стара планина". Спасителната операция в Норвежко море беше окончателно прекратена.

Разследването трябва да установи защо двамата моряци са били на открита палуба при толкова лошо време без допълнителни мерки за сигурност.

Двамата мъже са били ударени от висока вълна вчера сутринта. Норвежкият спасителен координационен център изпрати два хеликоптера, но ги отзова след 7 часа издирване.

Днес до обед "Стара планина" е продължил с обход и оглед на района, след което е напуснал зоната. Инцидентът е станал на близо 400 км от сушата в международни води.

„Смята се, че при тези условия на студена вода, на такова силно вълнение, без жилетки или специални костюми, шансовете да оцелеят са минимални”, заяви  
Вера Шатилова – посланик в Норвегия.

Времето в Норвежко море е било критично – 9-метрови вълни, вятър със скорост над 70 км в час и температура на водата 6 градуса. В такива условия човек може да оживее до 3 часа.

Ледените води сковават човешкото тяло 32 пъти по-бързо от студения въздух, сочат ръководствата за морско оцеляване в екстремни условия.
Видео – Екипажите спазват правила за безопасност, напомнят от Асоциацията на морските капитани. 

На въпрос дали е задължително при лошо време моряците да излязат със специални костюми на палубата кап. Димитър Димитров – зам.президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, заяви, че не е:

„Но в лошо време, прави се оценка на риска, капитанът на кораба обикновено преценява и тогава вече може да издаде допълнителни разпореждания на хората, които действат в открита палуба”, добави той.

Собственикът на кораба не разкрива самоличността на моряците, но е информирал семействата им. В писмена позиция от Българския морски флот уточняват, че разследване ще проведат капитанът, специализирано звено на дружеството и Малта, под чийто флаг плава корабът.