След инцидента на АМ „Тракия“ от вчера с пет жертви, при който тир връхлетя в насрещното движение и смачка пет коли, Агенция „Пътната инфраструктура“ (АПИ)  започва ремонт на мантинелите. Утре  ще бъде  извършена  цялостна инспекция на участъка, в който стана инцидента.

Пред bTV експерти по пътна безопасност предупредиха, че при фаталния удар еластичната ограда не е отговаряла на стандарта – стара, ръждясала е и не отговаря на съвременните изисквания и норми за пътна безопасност.

Почти невъзможно е, колкото и здрава да е мантинелата, да задържи тир в пътното платно, твърдят други специалисти.

Съгласно действащия закон само и единствено Пътната агенция носи отговорност за поддръжката и обезопасяването на републиканските пътища.

След катастрофата участък от магистралата остана затворен цяла нощ, движението беше възстановено едва тази сутрин. Огледът на мястото на инцидента продължи цяла нощ. На сутринта стоката от него беше претоварена и  14 ч. след катастрофата започна изправянето му.

Версиите  на полицията за инцидента са от умора на шофьора и заспиване на волана до внезапно появил се здравословен проблем.

Три от жертвите  са пътували в единия от смачканите автомобили, преминаващи хора се притекли на помощ, едни вадели ранени, други гасили с пожарогасители.

В болница  в тежко състояние остава 3-годишното дете, което се връщало от морето заедно с родителите си.