Два синдиката към местата за лишаване от свобода се отказват от протестите в неделя. Това стана ясно след среща на трите синдиката към затворите с министъра на правосъдието.

1300 служители по-малко ще недоволстват заедно с полицаите. Тези, които се отказват от протест засега, ще изчакат края на месеца, когато министерството е поело ангажимента да задейства увеличението на заплатите им и плана за преструктуриране на натовареността.

„Увеличението няма да бъде еднакъв процент за всички. Нека все пак да припомним, че когато дадеш еднакъв процент увеличение за всички, раздалечаваш ножицата между по-ниските и по-високите нива“, коментира правосъдният министър Надежда Йорданова.

„Наистина ние трябва да положим някакви усилия както и нашите дирекции, да го свършим това“, казва Иван Иванов от Сдружението на синдикатите към Министерството на правосъдието.

„Приемаме като положително това, което се случи днес, но нямаме основание да отменим протеста си“, заяви Цветан Михайлов от Синдиката на затворите в България.