„Ако сега не се състави правителство, вероятността да отидем на следващи избори е много висока“.

Това заяви кандидатът за премиер проф. Николай Габровски по време на среща с ДПС. Той уточни, че предложението му за състав на Министерския съвет ще бъде от експерти, които не са силно политизирани.

Среща на Николай Габровски с ДПС
Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на движението Мустафа Карадайъ поздрави Габровски за поетата отговорност.

„Един бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийните единоборства, които се наложиха в нашата страна. Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. Това за ДПС не е чужда тема. От 2016 година това е мотото – да върнем нормалността в политиката“, добави той.

Среща на Николай Габровски с ДПС
Снимка: Ладислав Цветков

„Вие сте прав, че ярките партийни фигури биха затруднили преход към тази нормалност. В момента виждаме ултиматуми за провеждане на разговори. Диалогът е много далеч. Свидетели сме на ултиматуми, за да се виждаме и говорим – далеч сме от нормалността“, обясни Карадайъ.

„За да има кабинет, трябва да има яснота какво ще прави. Структурата на държавно управление е изпипана и ясна – парламентарна република със силна изпълнителна власт, представителна роля на президентството и независима съдебна власт. За нас е важен елемент и програмата – цели и приоритети, както и персоналният състав“, посочи председателят на ДПС.

Среща на Николай Габровски с ДПС
Снимка: Ладислав Цветков

Ние сме готови, отворени по всякакви теми, по всяко време да говорим, подчерта Карадайъ.

По темите за Шенген, еврозоната и законодателството около Плана за възстановяване са допирни точки с ДПС, посочи Николай Габровски. Той проведе срещи с всички партии, които се отзоваха. БСП и „Демократична България" разговаряха с кандидата за премиер от ГЕРБ, но обявиха, че няма да го подкрепят. „Възраждане" и „Продължаваме промяната" отказаха срещи.

„Хубаво е всички ясно да кажат дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ, или не. Не трябва да се заиграват с кворума другата седмица, защото рискът някой да не се появи и кворумът да падне е скрита подкрепа“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ показа писмата с отказ за разговор на двете партии и написа: „Две парламентарни групи отказаха дори среща. Коалиция ППВ – предсрочен парламентарен вот“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отново подчерта, че няма да подкрепят внесеното правителство от ГЕРБ. ДБ поискаха да няма процедурни хватки при гласуването на кабинет, а от „Български възходса на мнение, че трябва стабилност на страната.