Спешна среща се проведе в Перник по повод предложения воден режим в града. Новоизбраният кмет на града Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график.

На срещата с управителя на дружеството се обсъжда какво е довело до ситуацията и имало ли е начин да се вземат превантивни мерки.

Снимка: Ладислав Цветков

Изводът от проведените разговори е, че воден режим в Перник трябва да има и няма друг вариант за справяне със ситуацията с водата в града.

Все още не е известно обаче дали режимът ще бъде въведен на 18 ноември, както беше обявено предварително. Предстоят да се правят разчети и се обсъждат различни варианти.

Според обявения предварително план за режима  перничани трябваше да имат вода от 16:00 до 22:00 ч. В момента има ново предложение водата да бъде пускана от 20:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта на следващия ден. Дали има капацитет за това, ще стане ясно от разчетите.

Обсъждат се още и различни варианти за директно водоснабдяване – директно от пречиствателната станция.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Търси се и помощ от аварийни екипи от цялата страна, за да подпомогнат ВиК дружеството в Перник, което не може да се справи в тази ситуация само, а има нужда от помощ от държавата.

„Благодаря не премиера, който ми се обади след заседание на МС, той е взел присърце проблема, който е пред перничани и е разпоредил на министрите за много добър синхрон с местната администрация за всички онези стъпки, които трябва да направим в тази извънредна ситуация”, съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вариантът за извънредно водоснабдяване е от язовир „Долна Диканя” към язовир „Студена”. Вторият вариант е да се увеличи водата от Владайския канал, при възможност, за да постъпи повече количество вода в язовир „Студена”, каза Иван Витанов, управител на ВиК – Перник.

Откога ще влезе в сила водният режим и по какъв график, тепърва ще се уточнява. Специалистите обаче казват, че колкото по-бързо се въведе, толкова по-добре, защото градът е изправен пред криза.

Премиерът Бойко Борисов разпореди работа в съкратени срокове по проблема с безводието. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!