Ръстът на болни с COVID-19 и проблемите с настаняването им в столични болници провокира среща между директора на Софийската здравна инспекция и големите лечебни заведения.

Резултатът след нея: ще бъдат разкрити допълнителни COVID легла, ще се преструктурират отделения и персонал, и ще се подобри начинът, по който болниците обявяват свободните си места.

Както ви показахме вече в новините, пациент беше возен с линейка до няколко болници, за да бъде приет. Днес направихме отново проверка.

Засичаме случайно линейка на спешния център на Военномедицинската академия. В нея има пациентка с COVID-19, на която отказват хоспитализация. Тръгваме след нея, за да проверим дали ще бъде приета в следващото лечебно заведение.

От последвалия разговор с екипа става ясно, че жената е взета от Инфекциозна болница. Не е ясно кое е второто лечебно заведение, през което минава преди екипът ни да ги засече. След отказа във ВМА, екипът се отправя към ИСУЛ. Връщат линейката и оттук. Следват Окръжна болница и „Токуда“. Последна спирка за пациентката след 5 отказа е болница „Лозенец“, където най-после се намира свободно легло. Докато търсят свободно място, сатурацията на жената пада на 69.

Обърнахме се за коментар към лечебните заведения, които отказаха прием. От ВМА отговориха, че ситуацията със свободните места е динамична. От „Токуда“ и ИСУЛ заявиха, че в момента не са има имали свободни легла за интензивен прием. 

На този фон от утре влиза в сила наредба, чрез която ще се разкрият още места в столичните болници. 

„Тенденцията е общият брой на COVID леглата, които ще бъдат отделени за пациенти, са около 30 процента от общия брой легла, които имат болниците“, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ–София.

За да се подобри комуникацията между отделните звена, ще бъде променена и системата, по която се обявяват свободните легла.

"При всеки един прием на пациент, независимо дали е с лека форма или е за интензивно лечение, автоматично в системата да се налага неговият прием, така че да не се натоварват линейките на Бърза помощ", добави д-р Данчо Пенчев.

Въпреки допълнителните легла, здравните власти уверяват, че засега не се налага спирането на плановия прием на пациенти.

На срещата днес присъстваха общо 60 директора на столични болници и те са изразили готовност да разкрият допълнителни легла за сметка на други клиники, които да бъдат преструктурирани.