Поредна акция срещу „бездействието'“ на държавата на сигнали срещу насилие над животни. Поводът - случаят с кучето Мечо. Оказва се, че задържаният за агресията Захари Шулев е проявявал жестокост и преди.

Десетки се събраха пред Министерството на вътрешните работи и внесоха искане за по-ефективни присъди за насилниците на животни.

Събрали са близо 15 000 подписа.

„Настояваме на телефон 112 да се приемат сигналите за престъпления срещу животни, настояваме МВР да върши сериозно задълженията си. Който причини смърт или трайно увреждане на гръбначно животно, получава до три години лишаване от свобода. Нашият проект е наказанието да стане до 4 години. Организирането на кучешки боеве – искаме престъплението да наказуемо не до 5 години, както е в момента, до 6“, каза адв. Мариета Караджова, адвокат от Софийска адвокатска колегия.

37-годишният Захари Шулев беше задържан на 17 ноември, след като в социалните мрежи беше разпространен видеозапис от охранителна камера, на който се вижда как мъж примамва куче с храна и го взима със себе си. Малко по-късно обаче той връща кучето със счупвания и порезни рани.