Пореден случай на отровени кучета - този път във Великотърновско. Ветеринари алармират за злоупотреба с препарат за растителна защита.

Преди две седмици голдън ретривърите Бело и Лети умират в агония пред очите на стопанката им Ралица. Случката се разиграва в двора на къщата ѝ в еленското село Велковци.

„Веднага разбрах, че са отровени. Не знам за каква отрова става въпрос. С едната ръка държах детето си, което искаше да играе с кучето, с другата държах кучето и по средата бях аз, в безпомощно състояние“, казва тя.

Случаят в селото е пореден. Разтревожени са и в близкото село Вълчовци. С примамка е убит женски алабай на Цветанка Върбанова. Другият, който спасява, държи от страх под ключ.

През последния месец д-р Здравко Димитров с подобни случаи се сблъсква през ден, а експертизите и аутопсиите са категорични – отровата е метомил. „Става дума за отравяне с вещество от рода на тиокарбаматните инсектициди. Това е един препарат за растителна защита, опасен не само чрез поглъщане, но и през кожата и също така и за човека, за земноводни, и за риби е много отровен“, казва той.

Смъртта настъпва за минути. Противоотрова има, но е неприложима в домашни условия, категорични са ветеринарите.

Кой стои зад случаите с отровени кучета засега остава неясно, въпреки че са предадени на полиция и прокуратура.