Скандали във властта заради бъдещето на въглищните централи и парите от Европа. Партньорите в управлението си размениха обвинения, които от своя страна доведоха до извънредни разговори.

Ден, след като от ГЕРБ-СДС обвиниха партньорите си от ПП-ДБ, че искат да раздават пари на близки до себе си фирми, от ПП-ДБ отговориха, че това не е вярно и е предизборна реторика в кампанията.

Според тях всички стъпки по териториалните планове за развитие на въглищните региони следват европейски правила, и че т.нар. списък с фирми показва само инвестиционни предложения, а не и ангажименти за разпределяне на европари.

За да се потуши спорът депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС стигнаха до идеята за нова комисия в парламента, която да наблюдава управлението на всички пари от Европа.

В разговорите се включи и ДПС, отново чрез Делян Пеевски.

Заявката за "формален избор" на фирми, които да получат пари по териториалните планове, сблъска партньорите в управлението.

„Дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях много близки до управляващите. Сега се появяват едни фирми, които за над 3 млрд. лв. кандидатстват“, каза лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

„Отново ГЕРБ залитат по риториката на „Възраждане“, която е срещу тези инвестиции, които трябва да се случат в тези региони за запазване на работните места на хората“, добави Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Спорът се разреши след няколко телефонни разговора. И идеята комисия в парламента да наблюдава харченето на европейски средства.

„Тази сутрин аз се чух с Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение и оттук нататък трябва да продължим в делови порядък“, каза министър-председателят акад. Николай Денков.

„Аз мисля, че акад. Денков перфектно ме разбра, благодари ми за подхода, аз му благодаря за неговия подход. Аз мисля, че е неволно допусната грешка, така ми се иска да мисля“, добави Борисов.

„Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера, твърди се, че грешката е неволна. Ще предложим създаване на комисия за контрол на еврофондовете, за да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента“, обясни Делян Пеевски от ДПС.

Все пак от ПП-ДБ контрираха, че подобни спорове нанасят щети на въглищните региони. И увериха, че се следва европейски регламент.

„Това е един индикативен списък, в който фирми посочват инвестиционни намерения. Големите фирми застават с имената си, със своите хиляди работници и това, което вчера им се случи. За пореден път ще отблъсне инвестиционния интерес“, допълни Рибарски.

Опозицията използва момента и атакува.

„Ако някой е имал съмнения какво държи сглобката до днес, днес вече би трябвало вече да погледне. Това е разпределението на порциите на властта и кражбата на обществени пари“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Няколко фирми ще спечелят стотици милиони, няма да спечелят работещите. Няма гаранция каква ще е цената на тока“, добави Цончо Ганев от "Възраждане".

Финалният вариант на териториалните планове за плавен преход на въглищните региони трябва да бъде приет от правителството утре.